Splošni pogoji poslovanja

Vljudno vas vabimo, da pred uporabo spletne trgovine pazljivo preberete spodaj navedene pogoje poslovanja. Pred nadaljevanjem z nakupovanjem v spletni trgovini Avenija, d.o.o., vas seznanjamo s splošnimi pogoji poslovanja. Pridržujemo si pravico do spremembe pogojev v spletni trgovini Avenija, d.o.o.. Ker kupca zavezujejo vsakokrat veljavni pogoji poslovanja (torej pogoji poslovanja, ki veljajo v času konkretnega nakupa), vam priporočamo, da si redno ogledujete pogoje poslovanja.

Splošni pogoji poslovanja

S spletno trgovino Avenija.eu upravlja družba Avenija, d.o.o. (v nadaljevanju tudi: ponudnik)

Podatki ponudnika

Polno ime: Avenija,  poslovno svetovanje, proizvodnja, trgovina in druge storitve, d.o.o
Kratko ime: Avenija, d.o.o.
Naslov: Ulica Pariške komune 22, 2000 Maribor
Transakcijski račun: IBAN SI56 0400 1005 0198 459
Matična številka: 6834817000
ID za DDV: SI 53054474
Zavezanec za DDV:  da
E-pošta: info@avenija.eu
Telefon:  041707912

Podjetje je vpisano v sodnem registru Okrožnega sodišča v Mariboru dne 23.04.2015, SRG vpisa 2015/18026.

Splošni pogoji spletne trgovine Avenija, d.o.o. so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT) ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). Spletna trgovina Avenija, d.o.o. je informacijski sistem, namenjen predstavitvi in prodaji izdelkov uporabniku. Upravlja jo podjetje Avenija, d.o.o., v nadaljevanju imenovan tudi kot: ponudnik/prodajalec/trgovina/podjetje. Uporabnik je oseba, ki uporablja naš sistem oz. spletno stran, zlasti kupec v spletni trgovini.

Kupca oz. uporabnika zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku oddaje spletnega naročila. Uporabnik je še pred oddajo naročila z obveznostjo plačila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja, katere mora potrditi in se strinjati z njimi. Splošni pogoji so sestavni in neločljivi del kupoprodajne pogodbe.

Dostopnost informacij

Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu pred sklenitvijo pogodbe oziroma preden ga zavezuje ponudba vselej zagotovil naslednje informacije:

 • Identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, matična številka, davčna števila, podatek o tem ali je zavezanec za DDV, transakcijski račun).
 • Kontaktne naslove (e-pošta, telefon).
 • Bistvene značilnosti blaga (vključno s prodajnimi storitvami in garancijami) ter rok veljavnosti tega podatka (v kolikor je časovno omejen).
 • Dostopnost izdelkov (vsak artikel, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumnem roku).
 • Pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (ter način, kraj in rok dostave).
 • Končno ceno blaga, ki mora biti jasno in nedvoumno določena in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebuje davke in stroške prevoza/dostave in druge dajatve, ter rok veljavnosti tega podatka (v kolikor je časovno omejen).
 • Način plačila in dostave ali izpolnitve, ter rok veljavnosti tega podatka (v kolikor je časovno omejen).
 • Časovno veljavnost ponudbe.
 • Rok, v katerem je možno odstopiti od pogodbe in pogoje za odstop (opis pravice do odstopa v skladu s 43.č ZVPot; v primerih, ko potrošnik v skladu s 43.č členom ZVPot nima pravice do odstopa, je o tem izrecno obveščen).
 • Pojasnila glede odgovornosti prodajalca za stvarne napake.
 • Podatki o morebitni obvezni ali prostovoljni garanciji in poprodajnih storitvah.
 • Pojasnilo postopka s pritožbo, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Postopek registracije

V spletni trgovini Avenija, d.o.o. lahko porabnik zvede naročilo kot gost ali kot prijavljen (registriran) uporabnik. S prijavo na spletni strani si kupec ustvari svoj račun, preko katerega lahko ureja svoje podatke, naslove za dostavo, pregleduje statuse naročil in jim sledi. Pri prvi prijavi oziroma registraciji prejem uporabnik 5% popust. Velja samo enkrat ob prvi registraciji.

Vsak registrirani uporabnik ima svoje geslo in uporabniško ime. Geslo je tajno in znano le uporabniku, zato ga skrbno čuvajte. Uporabniško ime je sestavljeno iz elektronskega naslova, ki ga vpiše uporabnik. Uporabnik na ta e-mail ob registraciji prejme potrditveni e-mail za dokončno prijavo oz. registracijo. Uporabnik je dolžan zagotoviti, da bo v njegovem imenu in z njegovim geslom nastopal le on oziroma oseba, pooblaščena za nastopanje v njegovem imenu.

Cene in stroški dostave

Vse cene na spletni strani so v evrih in vsebujejo obračunan davek na dodano vrednost (DDV.)

Vse cene v spletni trgovini so cene brez stroškov poštnine oz. dostave, ki se obračunajo dodatno. Cena dostave je …

O višini stroškov dostave je kupec seznanjen v povzetku naročila.

Stroški dostave so prikazani ob dokončni potrditvi naročila, kot tudi na računu za izdano blago in jih kupec poravna skupaj z zneskom naročila. Strošek dostave je del končne cene celotnega naročila.

Strošek dostave se izračuna ob naročilu blaga in se izpiše ob zaključku naročila, še preden kupec odda končno naročilo. Strošek dostave je odvisen od dimenzij, velikosti in teže pošiljke ter vključuje stroške dostave in stroške pakiranja in priprave. Strošek dostave se lahko spreminja skladno z vsakokrat veljavnim cenikom dostavne službe, pri čemer se strošek dostave po trenutku, ko se pogodba skladno s Splošnimi pogoji šteje za sklenjeno, ne more več spremeniti.

Veljavne cene so tiste cene, ki so veljale ob oddaji naročila. Cene veljajo za spletni nakup in v primeru ter pod pogojem plačila na enega od načinov, ki so navedeni v teh Splošnih pogojih.

V spletni trgovini so navedene cene kot redne cene in akcijske cene. Popusti se med seboj ne seštevajo.

Redne cene veljajo za vse uporabnike (prijavljene in neprijavljene) spletne trgovine in nimajo vnaprej določene veljavnosti ter se lahko kadarkoli spremenijo brez posebnega predhodnega obvestila.

Akcijske cene veljajo za vse uporabnike (prijavljene in neprijavljene) spletne trgovine in imajo vnaprej določeno veljavnost. Akcijske cene so lahko določene za konkretne artikle ali konkretno vrsto artikla. Akcijske cene so posebej označene in veljajo za čas trajanja akcije v spletni trgovini Avenija, d.o.o..

Vplačana sredstva za plačilo po predračunu (predplačilo), se ne obrestujejo. Darilnih bonov in kod bonusov za popust ni možno menjati za gotovino. Popusti in kuponi se med seboj praviloma ne seštevajo, razen v primeru, ko je izrecno navedeno drugače.

Kode za popust

Koda za popust oziroma promocijska koda prinaša različne ugodnosti pri nakupu prek spletne trgovine Avenija, d.o.o. Aktivno kodo kupec najde na naslovni strani oglasnega sporočila, v elektronskem sporočilu spletne trgovine Avenija, d.o.o. ali v drugih medijih. Koda prinaša različne ugodnosti, od različnih darilc, do popustov. Koda za popust je vedno časovno omejena, izkoristiti pa se mora v omejenem določenem roku, sicer je neveljavna. V primeru, da kupec izkoristi kodo za popust, ali pa naročilo s koriščeno kodo kasneje sam prekliče po lastni volji, do nove ugodnosti iz naslova te kode ni več upravičen.

Kode za popust se ne seštevajo in ne veljajo za izdelke v akciji, razen v kolikor je izrecno navedeno drugače.

Uporaba kode za popust:

 • Kupec izbere artikle, ki jih želi kupiti in jih doda v košarico. Vrednost naročila mora biti vsaj 1 EUR višja od vrednosti kode za popust. Ko kupec konča z dodajanjem artiklov v košarico, v rubriki »Promocijska koda« kupec v polje »Vnesite kodo kupona« vpiše kodo za popust in vnos potrdi s klikom na gumb »Uporabi«.
 • Ko kupec vpiše kodo za popust, se vrednost kode za popust avtomatsko odšteje od cene naročila. Ostane znesek, ki ga je potrebno še poravnati.
 • Koda za popust je lahko tudi enkratna koda, in se jo lahko uporabi le enkrat.
 • Kombinacija različnih oblik ugodnosti znotraj istega naročila načeloma ni mogoča.
 • S klikom na »Zaključek nakupa«, kupec vnese osebne podatke in izbere način dostave, navede naslov za dostavo ter izbere način plačila.

Načini plačila

Ponudnik kupcu omogoča naslednje načine plačila:

 • Plačilo po ponudbi/predračunu** na poslovni račun ponudnika Avenija, d.o.o., SI IBAN SI56 0400 1005 0198 459 . Kupec predračun prejme po e-pošti, rok plačila predračuna je pet (5) delovnih dni od prejema predračuna. Pravočasno plačilo predračuna je bistvena sestavina pogodbe. V kolikor do poteka roka za plačilo predračun ni plačan se šteje, da je pogodba razvezana po samem zakonu, ponudnik pa v tem primeru več ne jamči rezervacije za naročene izdelke ter je prost vseh obveznosti iz naslova tega konkretnega naročila.
 • Plačilo s plačilnimi karticami . Plačevanje je mogoče z naslednjimi karticami: Mastercard, Visa, Visa Electron, American Express, Discover, Diners, JCB in Maestro (če plačnikova plačilna kartica Maestro to omogoča).
 • Plačilo s PayPal-om ali plačilo s kreditnimi karticami preko PayPal spletnega sistema,.

V odvisnosti od izbranega načina plačila (npr. Paypal,) kupcu lahko nastanejo dodatni stroški (dodatne provizije in drugi stroški, vezani na izbranega ponudnika plačilnih storitev), in sicer v višini, ki jo ponudniku zaračuna s strani kupca izbrani ponudnik oz. izvajalec plačilnih storitev. Ta strošek je odvisen od izbranega izvajalca oz. ponudnika plačilnih storitev, njihovih cenikov oz. tarif in vrednosti nakupa ter ni vključen v ceno izdelka, temveč se obračuna dodatno. O morebitnem dodatnem strošku je kupec obveščen pred oddajo naročila.

Naročilo gre v postopek izdelave in obdelave šele po prejemu celotnega plačila po ponudbi/predračunu.

V primeru plačila s plačilnimi ali kreditnimi karticami veljajo še naslednji pogoji:

 • Plačnik (podatki v računu uporabnika) mora biti ista oseba ali organizacija, kot je lastnik plačilne ali kreditne kartice.
 • V primeru, da se podatki plačnika na računu in osebe na plačilni ali kreditni kartici ne ujemata, si ponudnik pridržuje pravico do zavrnitve naročila.
 • Po potrditvi naročila ni možna sprememba vsebine naročila oz. končnega zneska naročila, razen izjemoma z odobritvijo ponudnika.

Izdaja računa

Podjetje Avenija, d.o.o. nastopa kot podjetje, ki ponuja blago ali storitve preko interneta Kupec znesek celotnega naročila plača podjetju Avenija, d.o.o., skupaj z blagom ali storitvijo pa prejme tudi račun. Ponudnik posluje na območju Republike Slovenije, izdelke pa pošilja na območje Republike Slovenije in v tujino, zlasti na območje držav članic EU. Kupec prejme račun na svoj elektronski naslov v postopku naročila, in sicer po tem, ko je kupoprodajna pogodba sklenjena. Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom (morebitno doplačilo za dostavo/poštnino, strošek plačila, vezan na način plačila) ter obvestilo kupcu o pravici do odstopa od pogodbe.

Dostava naročila

Dostava na območju Republike Slovenije

Pri naročilu izdelka v spletni trgovini lahko kupec izbere eno izmed naslednjih možnosti dostave:

 1. Dostava na domači naslov kupca, ki jo izvaja oz. zagotavlja ponudnik preko pogodbenih partnerjev/dostavnih služb. Pogodbeni partner za dostavo pošiljk je Pošta Slovenije in GLS (General Logistics Systems), vendar si ponudnik pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bi s tem lahko naročilo izpolnil bolj učinkovito. Kupec ne more sam izbirati dostavne službe.
 2. Dostava na drug naslov. Kot darilo ali presenečenje, lahko kupec izbere drug naslov dostave. Označi ga v prostoru za naslov dostave.

Za artikle na zalogi pri ponudniku je dostavni rok znotraj Slovenije praviloma 5-7 delovnih dni od dneva prejetega plačila v primeru plačila po predračunu oz. od dneva plačila preko Paypala oz. od oddaje naročila v primeru plačila po povzetju oz. plačila s plačilnimi karticami.

Dostava v tujino

Dostavo ponudnik vrši v večino evropskih držav, zlasti v države članice EU.

Za dostavo izven območja Republike Slovenije je na voljo le dostava na domači naslov kupca, ponudnik pa dostavo izvede preko pogodbenih partnerjev. Tudi v primeru dostave v tujino stroški prevoza, poštnine ali morebitni drugi stroški v zvezi s tem (v nadaljevanju: stroški dostave) niso vključeni v ceno izdelka in se obračunajo dodatno.

Mednarodni dobavni rok za artikle na zalogi pri ponudniku je praviloma 7-20 delovnih dni od dneva prejetega plačila v primeru plačila po predračunu oz. od dneva plačila preko Paypala ali kreditne kartice oz. od oddaje naročila v primeru plačila po povzetju oz. plačila s plačilnimi karticami.

V zvezi z ostalimi vprašanji dostave v tujino, ki niso izrecno drugače urejena, smiselno veljajo in se uporabljajo določila iz »Dostava na območju Republike Slovenije«.

Zaloga in dobavljivost blaga

Naročeni izdelki se dostavijo v roku, navedenem v potrditvi naročila.

V primeru povečanega obsega naročil v času sezonskih znižanj in posebnih akcij objavljenih na spletni strani oz. v spletni trgovini Avenija, d.o.o., se lahko rok dobave podaljša za do 7 delovnih dni, o čemer ponudnik kupca obvesti še pred oddajo naročila. V tem primeru ima kupec, v kolikor zanj daljši dobavni rok ni sprejemljiv, možnost, da odstopi od naročila (torej naročila sploh ne odda).

Ponudnik ne odgovarja za morebitno podaljšanje dobavnega roka ali za nezmožnost dobave do katerih pride iz razlogov na strani tretjih oseb, iz razlogov na katere ponudnik nima vpliva, jih ne more predvideti ali preprečiti, v primeru višje sile, stavke pri ponudniku, prevozniku, dobavitelju ali drugih relevantnih organov, v primeru zaprtja državnih meja in posledičnih omejitev oz. ovir pri uvozu artiklov, naravnih in drugih nesreč ali dogodkov, ki onemogočajo ali ovirajo dobavo in dostavo naročenih artiklov.

Opis tehničnega postopka za sklenitev pogodbe

Postopek oddaje naročila

Naročanje poteka prek interneta 24 ur na dan, vse dni v letu. Potrošnik izbira in naroči izdelke, ki so mu na voljo v spletni trgovini, razvrščeni v kategorijah. Naročanje v spletni trgovini je varno in enostavno. Naročanje poteka v slovenskem jeziku.

Nakupa v spletni trgovini Avenija, d.o.o. poteka tako, da kupec izbere izdelek oz. izdelke in jih doda v košarico, pregleda nakupovalno košarico, vpiše svoje podatke za račun in dostavo, izbere način dostave in plačila ter potrdi naročilo. Izbrano blago nato v dogovorjenem času ponudnik dostavi na izbrani naslov.

Kupec v spletni trgovini kupuje na način, da po želji izdelke dodaja (ali odvzema) v svojo »košarico«. S pomikom miške na »Košarica« se kupcu prikaže seznam izdelkov, ki so dodani v košarico. S klikom na gumb Košarica si kupec lahko ogleda izdelke v košarici in skupni znesek naročila (brez cene dostave in morebitnih drugih stroškov, povezanih z načinom plačila).

Pri rubriki »Promocijska koda« kupec lahko v polje »Vnesite kodo kupona« vnese kodo za popust ali pri rubriki »Darilna kartica« v polje »Vnesite kodo darilne kartice« vnese kodo darilne kartice oz. bona in klikne UPORABI.

Pred zaključkom naročila s klikom na gumb »Zaključek nakupa« in prehodom na naslednji korak, lahko kupec naredi še končni pregled in po potrebi vnese morebitne spremembe naročila ali popravi napake pri vnosu, in sicer na način, da se vrne na podrobnosti oz. vsebino svoje košarice.

S klikom na »Zaključek nakupa«, se kupec pomakne na naslednji korak naročila. Najprej vpiše podatke plačnika (ime, priimek, naziv podjetja, če želi račun na podjetje, izbere državo, vpiše ulico, poštno številko, mesto, telefon in e-poštni naslov). Nato izbere ali želi dostavo na drugi naslov. Če tega ne želi, bodo izdelki dostavljeni na naslov, ki bo na računu. V polje Opombe naročila lahko kupec vpiše svoje opombe. Nato kupec izberete še način dostave in način plačila.

Še preden kupec lahko odda naročilo, je izrecno opozorjen, da je naročilo povezano z obveznostjo plačila in mora potrditi, da je seznanjen s splošnimi pogoji poslovanja ter da se strinja z njimi.

Nato kupec zaključi nakup s klikom na gumb »ODDAJ NAROČILO Z OBVEZNOSTJO PLAČILA«.

Kupcu je skozi celoten proces oddaje naročila, vse do koraka »ODDAJ NAROČILO Z OBVEZNOSTJO PLAČILA« omogočen pregled nad naročilom, prepoznavanje in poprava morebitnih napak.

V primeru, da kupec želi naročiti izdelke preko telefona lahko pokliče ponudnika na telefonsko številko 041 707 912, od ponedeljka do petka med 9:00 in 16:00 uro. Pri naročilu preko telefona bo ponudnik potreboval enake podatke kot pri naročilu preko spleta. Pri naročilu preko telefona lahko kupec izbere izključno plačilo po predračunu. Naročilo preko e-maila ni mogoče.

 

Statusi nakupa

Potrditev prejema naročila in sklenitev kupoprodajne pogodbe – »Potrditev naročila«

Po oddaji naročila kupec prejme potrditev po elektronski pošti, da je ponudnik prejel njegovo naročilo. V istem obvestilu se nahaja tudi povzetek kupčevega naročila na trajnem nosilcu podatkov, ki vsebuje vse podatke o naročilu, kot jih določa Zakon o varstvu potrošnikov. S tem se kupoprodajna pogodba šteje za sklenjeno.

Prijavljenemu oz. registriranemu uporabniku so na spletni strani Avenija.eu, v t.i. »uporabniškem profilu« kupca, tudi sicer ves čas dostopni podatki o statusu in vsebini naročila.

O morebitni spremembi naročila oz. o morebitnem preklicu naročila, mora kupec najkasneje do trenutka, ko ponudnik kupca obvesti, da je »Naročilo oddano v dostavo« ali da je »Naročilo pripravljeno za prevzem« ponudnika obvestiti o spremembi/preklicu. Obvestilo iz prejšnjega stavka kupec ponudniku pošlje na e-mail naslov info@avenija.eu, kjer mora navesti tudi številko nakupa/naročila, ki je navedena v elektronskem sporočilu “Potrditev naročila …”,

Zavrnitev naročila

Ponudnik si pridržuje pravico do zavrnitve naročila, če ima kupec neporavnane zapadle obveznosti do ponudnika, če je kupec v sporu s ponudnikom v zvezi z nakupom preko spletne prodajalne, če kupec zlorablja pravico do odstopa od pogodbe ali če je kupec ob odstopu od pogodbe vrnil poškodovano ali uničeno blago ter ponudniku ni povrnil povzročene škode. Prav tako si ponudnik pridržuje pravico do zavrnitve naročila v primeru da avtorizacija za izvršitev plačila s strani banke ni potrjena in zato plačilo ni možno ali pa v primeru da ponudnik s strani banke ali državnega organa prejme obvestilo o zlorabi bančne kartice, ki je bila uporabljena, ali o kakršni koli drugi zlorabi, ki narekuje preklic naročila.

V primeru zavrnitve naročila kupec prejeme obvestilo »Naročilo zavrnjeno«.

Kupoprodajna pogodba

Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena vsakokrat v trenutku, ko ponudnik prejme naročilo in kupcu potrdi prejem naročila z elektronskim sporočilom: »Potrditev naročila«.

Vsi kupci prejmejo v elektronskem sporočilu »Potrditev naročila« tudi povzetek konkretnega naročila, ki vsebuje vse podatke o naročilu, kot jih določa Zakon o varstvu potrošnikov, pri čemer navedeni dokument dejansko predstavlja potrdilo o sklenjeni kupoprodajni pogodbi in se lahko shrani ali pa natisne.

Kupoprodajna pogodba o nakupu izdelkov oz. oddano naročilo s potrditvijo naročila je v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika in je kupcu dostopna v vsakem trenutku v njegovem uporabniškem profilu (prijavljen uporabnik).

Kupec (neprijavljen ali prijavljen uporabnik) lahko kopijo naročila pridobi na podlagi zahteve, v kateri navede podatek v zvezi z opravljenim naročilom in katero pošlje na elektronski naslov info@avenija.eu in  ponudnik pošlje kopijo pogodbe na elektronski naslov, ki je bil veljaven v času nakupa oz. po pošti na naslov kupca, ki je bil podan v času nakupa. Pogodba se hrani za čas, potreben za hrambo tovrstnih listin skladno z zakonodajo oz. računovodskimi standardi. Pogodbe se sklepajo v slovenskem jeziku.

Naročilo oddano v dostavo in naročilo pripravljeno za prevzem

Po potrditvi naročila in ko je naročeno blago izročeno v dostavo/pripravljeno za izročitev oz. osebni prevzem, kupec po elektronski pošti prejme obvestilo “Naročilo je bilo odpremljeno …”

Ko je naročilo predano dostavni službi, kupec lahko sledi paketu na povezavi, ki mu je poslana v elektronskem sporočilu.

Kupec prejme za svoj nakup v spletni prodajalni račun v tiskani obliki, ki je priložen paketu.

Varnost nakupa

Ponudnik uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil. Ponudnik v te namene uporablja SSL certifikat, ki ga je izdala za to pooblaščena organizacija. Avtorizacije kreditnih kartic se vršijo v realnem času s takojšnjim preverjanjem podatkov pri bankah. Podatki o karticah se ne shranjujejo na strežniku ponudnika.

Obravnava poškodovanih pošiljk

Kadar kupec pri prevzemu pošiljke s strani dostavne službe opazi, da je pošiljka (ali artikel v njej) fizično poškodovana, v pošiljki manjka vsebina ali pošiljka kaže znake odprtja, mora nemudoma po seznanitvi oziroma že ob samem prevzemu, najkasneje pa v roku 3 dni od dostave, o tem obvestiti ponudnika in dostavno službo, ki je dostavo izvedla, na zahtevo dostavne službe ali ponudnika pa tudi izpolniti morebitne obrazce ter predložiti zahtevane dokaze, ki so nujno potrebni za obravnavo reklamacije oz. pritožbe s strani dostavne službe. Ponudniku (na zahtevo dostavne službe pa tudi dostavna služba) mora kupec (z namenom zavarovanja in posredovanja dokazov) skupaj z obvestilom iz prvega stavka posredovati fotografije pošiljke, nalepke na pošiljki, ki označuje storitev dostave (podatek o številki pošiljke, izvajalcu dostave, ipd.), poškodovane (notranje in/ali zunanje) embalaže, poškodovanega artikla in pa kratek opis poškodbe. V kolikor kupec ob sami dostavi (t.j. neposredno ob prevzemu) zazna poškodbo pošiljke ali vidne znake odprtja pošiljke, kupec lahko zavrne prevzem takšne pošiljke (v kolikor je le mogoče naj pošiljko tudi fotografira) in o tem nemudoma obvesti ponudnika na e-mail info@avenija.eu.

 

Pravica kupca do odstopa od pogodbe

Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, ima kupec oz. potrošnik pravico, da v 14 dneh ponudniku sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Šteje se, da je sporočilo pravočasno, če je pošiljka oddana do poteka zgoraj navedenega 14-dnevnega roka. Strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od pogodbe, je neposreden strošek vračila blaga. Kupec ne more zahtevati povračila dodatnih stroškov, ki so nastali, če se je izrecno odločil za drugo vrsto pošiljke kakor je cenovno najugodnejša standardna pošiljka, ki jo ponuja ponudnik.

Kupec napiše izjavo z vsemi zahtevanimi podatki) in ga pošlje ponudniku po elektronski pošti na naslov info@avenija.eu ali s priporočeno pošto na naslov Avenija, d.o.o., Ulica Pariške komune 22, 2000 Maribor. Ponudnik kupcu nemudoma potrdi prejem obvestila o odstopu od pogodbe na trajnem nosilcu podatkov.

Rok za odstop od pogodbe

Rok za odstop od pogodbe pri dobavi blaga začne teči od dneva, ko kupec ali tretja oseba, ki ni prevoznik in jo imenuje kupec, pridobi dejansko posest nad blagom. Če je predmet pogodbe več kosov blaga ali če je dostava sestavljena iz več pošiljk ali kosov, pa rok za odstop od pogodbe začne teči, ko kupec ali tretja oseba, ki ni prevoznik in jo imenuje kupec, pridobi dejansko posest nad zadnjim kosom blaga ali nad zadnjo pošiljko.

Vračilo blaga

Če je kupec blago že prejel in odstopi od pogodbe, ga vrne ali izroči ponudniku ali osebi, ki jo ponudnik pooblasti za prevzem blaga, nemudoma oziroma najpozneje v 14 dneh po tem, ko je ponudniku poslal obvestilo, da odstopa od pogodbe, razen če ponudnik kupcu ponudi, da sam prevzame vrnjeno blago. Šteje se, da kupec pravočasno vrne blago, če ga pošlje še pred iztekom 14 dnevnega roka za vračilo.

Kupec lahko vrne blago ponudniku:

 • po pošti na naslov Avenija, d.o.o., Ulica Pariške komune 22, 2000 Maribor

Neposredne stroške vračila blaga nosi potrošnik.

Vračilo kupnine

Če kupec odstopi od pogodbe, mu ponudnik brez nepotrebnega odlašanja in v vsakem primeru najpozneje v 14 dneh od dneva prejetja obvestila o odstopu od te pogodbe vrne vsa prejeta plačila. Ponudnik vrne prejeta plačila kupcu z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil kupec, razen če je kupec izrecno zahteval uporabo drugega plačilnega sredstva in če kupec zaradi tega ne nosi nobenih stroškov.

Ponudnik lahko zadrži vračilo prejetih plačil do prevzema vrnjenega blaga ali dokler kupec ne predloži dokazila, da je blago poslal nazaj.

Omejitve in zahteve pri uveljavljanju pravice do odstopa od pogodbe

Kupec odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje vrednosti posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga.

Kupec mora ponudniku blago vrniti nepoškodovano, nerabljeno (uporabljeno je lahko le v obsegu iz prejšnjega stavka) in v nespremenjeni količini. Kupec sme opraviti ogled in preizkus prejetega izdelka zgolj v obsegu, ki je nujno potreben za ugotovitev dejanskega stanja (narave, lastnosti, delovanja izdelka) in kot je to običajno v prodajalnah. Kupec do izročitve blaga ponudniku ali osebi, ki jo pooblasti ponudnik, sam nosi breme za nevarnost izgube, poškodbe ali uničenja izdelka, ki ga želi vrniti, razen če je do tega prišlo brez njegove krivde.

Odstop od pogodbe in možnost vračila, poleg ostalih primerov, ki so izrecno našteti v Zakonu o varstvu potrošnikov, ne velja za:

 • za blago, ki je hitro pokvarljivo ali kateremu hitro poteče rok uporabe,
 • za programsko opremo, avdio in video nosilce, če je kupec odprl varnostni pečat,
 • za zapečateno blago, ki ni primerno za vračilo zaradi varovanja zdravja ali higienskih vzrokov, če je kupec po dostavi odprl pečat,
 • za živilske izdelke, ki niso primerni za vračilo zaradi varovanja zdravja ali higienskih vzrokov (npr. če je kupec izdelek po dostavi odprl),
 • za izdelke, narejene po naročilu (personalizirani izdelki ipd.) oz. za blago, ki je izdelano po natančnih navodilih kupca in prilagojeno njegovim osebnim potrebam,
 • za blago, ki je zaradi svoje narave neločljivo povezano z drugimi predmeti.

Stvarna napaka

Kaj je stvarna napaka

Ponudnik je odgovoren za stvarne napake izdelka. Stvarna napaka je, kadar:

 1. izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet,
 2. izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana,
 3. izdelek nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane,
 4. če je ponudnik izročil izdelek, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Preverjanje primernosti izdelka

Primernost izdelka za normalno rabo se preverja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju ponudnikovih izjav o značilnostih izdelka, ki jih je dal ponudnik ali proizvajalec z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali z navedbami na izdelku oziroma navodili, ki jih posreduje ponudnik. Izdelki se lahko uporabljajo izključno v ta namen, prodajalec za drugačno uporabo ne odgovarja.

Uveljavitev pravic iz naslova stvarne napake

Kupec lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh (2) mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. Kupec mora v obvestilu o napaki natančno opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda. Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve (2) leti, odkar je bila stvar izročena. Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest (6) mesecev od izročitve.

Kupec, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati eno od naslednjih možnosti: 1) da odpravi napako na blagu, 2) da mu vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako, 3) da blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali 4) da mu vrne plačani znesek. V vsakem primeru ima kupec tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz prejšnjega stavka.

Če obstoj napake na blagu oz. izdelku ni sporen, mora prodajalec čimprej, najkasneje pa v roku osmih (8) dni, ugoditi kupčevi zahtevi. Če je obstoj napake na blagu oz. izdelku sporen, pa mora prodajalec kupcu pisno odgovoriti na njegovo zahtevo najpozneje v osmih dneh po prejemu kupčeve zahteve.

Odgovornost prodajalca oz. ponudnika za stvarne napake ni podana v primerih, ki izhajajo iz sfere kupca (oz. tretje osebe), zlasti pa če nastanejo zaradi nepravilne uporabe, mehanske poškodbe ali nedovoljenih posegov (npr. popravil, predelave, odpiranja ohišja, razstavitve blaga oz. izdelka, …).

Kupec napiše zahtevek za uveljavitev pravic potrošnikov ob ugotovitvi stvarne napake na izdelku in ga skupaj z izdelkom na katerem uveljavlja stvarno napako, pošlje ponudniku oz. prodajalcu s priporočeno pošto.

Pravico do uveljavljanja stvarne napake na artiklu in odgovornost ponudnika za stvarne napake natančneje urejajo določila Zakona o varstvu potrošnikov in Obligacijskega zakonika.

Odgovornosti kupca

Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov na računu ter o morebitnih napakah obvestiti prodajalca v osmih (8) dneh od prejema. Kasnejših reklamacij v zvezi s podatki na računu prodajalec ne bo upošteval. V primeru plačila s kreditno kartico bo kupčeva kreditna kartica ob potrditvi naročila direktno obremenjena.

 

Varovanje osebnih podatkov

Ponudnik Avenija, d.o.o. se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 in vsakokrat veljavnega Zakona o varstvu osebnih podatkov. Vse podrobne informacije o obdelavi osebnih podatkov so objavljene v Politiki zasebnosti. Uporabnik se mora zavedati, da je dolžan spletnemu trgovcu posredovati svoje resnične in pravilne osebne podatke, prav tako je dolžan spletnega trgovca obvestiti o spremembi svojih podatkov. Uporabnik s sprejetjem teh pogojev potrjuje, da so osebni podatki, ki jih je navedel, pravilni.

Komunikacija

Ponudnik Avenija, d.o.o.. bo z uporabnikom stopil v stik preko sredstev komunikacij na daljavo v skladu z določili ZEPT in ZEKom-1 le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje.

Željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo ponudnik izrecno spoštoval.

Uporabnik se bo lahko naročil na prejemanje e-novic in se od prejemanja tudi na enostaven način odjavil. Obvestila zajemajo informacije o aktualnih ali bodočih ponudbah, promocijah ter druga oglasna sporočila ponudnika. Za prejemanje obvestil se smatra, da je potrebna osebna privolitev in prejemanje ni možno v kolikor pri registraciji uporabnik to ne označi ali se na drug način ne prijavi na prejemanje.

 

Avtorske pravice

Spletna trgovina Avenija, d.o.o. in vse vsebine, objavljene na tej spletni trgovini so last in avtorsko delo podjetja Avenija, d.o.o. Prepovedana je uporaba in/ali kopiranje teh vsebin brez izrecnega predhodnega pisnega soglasja podjetja Avenija, d.o.o..

Omejitev odgovornosti

Vsi izdelki spletne trgovine Avenija, d.o.o., se morajo uporabljati skladno z navodili. Izdelki se lahko uporabljajo samo skladno z danimi navodili. Za napačno uporabo, ponudnik ne odgovarja.

Podjetje Avenija, d.o.o. ima za vse izdelke pridobljeno in izdelano dokumentacij  za kemikalije, ki jih ima v svojem prodajnem asortimanu, kot so varnostni list, navodila za varno delo (v skladu z praktičnimi smernicami za delo z nevarnimi kemičnimi snovmi, Uradni list RS, št. 50/2003) in etiketo za označevanje kemikalij.

Podjetje Avenija, d.o.o. ima za vse izdelke pribodobljeno dovoljenje za promet s kemikalijami, št

Pravila nagradnih iger

Opredelitev pojmov: Organizator nagradne igre je prodajalec Avenija, d.o.o.. Udeleženec nagradne igre pa je fizična oseba, ki sodeluje v razpisanih nagradnih igrah. Dobitnike nagrad določi računalniški izbor naključno ali  pa jih določi komisija organizatorja.

Pravila sodelovanja v nagradni igri: Nakup ni potreben za sodelovanje v nagradni igri.

Elektronsko nagradno žrebanje: V žrebanju lahko sodelujejo vsi udeleženci nagradne igre. En udeleženec lahko v nagradnem žrebanju sodeluje samo enkrat. Rezultat žreba je dokončen, pritožba pa ni mogoča. Dobitnik bo o prejetju in načinu prevzema nagrade obveščen po elektronski pošti.

Obveznosti izžrebanca: Nagrado ni možno menjati za drugo blago ali za gotovino.  Dobitnik je dolžan organizatorju nagradne igre v pisni obliki posredovati svoje osebne podatke – ime, priimek, naslov, e-naslov in telefonsko ter davčno številko, vse najkasneje v petih (5) delovnih dneh po prejemu obvestila, da je prejemnik nagrade. Plačilo vseh davkov od nagrad (vključno z DDV-jem) je odgovornost organizatorja. Prejemnik nagrade je dolžan prijaviti vrednost nagrade v napoved za odmero dohodnine. Ob prevzemu nagrade je prav tako dolžan izpolniti izjavo o prevzemu nagrade. Organizator ni odgovoren za davke, ki se lahko pojavijo v povezavi s kakšnimi drugimi nagradami. V kolikor nagrajenec ne izpolni vseh obveznosti, se šteje, da nagrade ne želi sprejeti zato je organizator v razmerju do nagrajenca prost vseh obveznosti po tej nagradni igri in pridobi pravico z nagrado razpolagati v kakršenkoli drug namen. Nagrade niso prenosljive.

Varstvo osebnih podatkov: Organizator nagradne igre vse osebne podatke, ki jih ob izvedbi nagradne igre pridobi od udeležencev, varuje v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Organizator sme osebne podatke, pridobljene od udeležencev uporabljati izključno za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec nagradne igre soglaša, da mu organizator lahko pošilja obvestila v zvezi s ponudbo organizatorja. Udeleženec oziroma njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko kadarkoli prekliče svoje soglasje za uporabo osebnih podatkov, pridobljenih v nagradni igri za namene neposrednega trženja. Organizator nagradne igre si pridržuje pravico, da podelitev nagrad organizira kot javni dogodek. S sodelovanjem v nagradni igri udeleženec dovoljuje, da se njegovo ime in naslov uporabijo v avdio, foto in video materialu organizatorja nagradne igre. Izžrebanec dovoljuje organizatorju nagradne igre objavo svojih osebnih podatkov v sredstvih javnega obveščanja in na svetovnem spletu z namenom obveščanja o rezultatih žrebanja oziroma prevzema nagrade.

Objava pravil nagradne igre: Udeleženci nagradne igre z oddajo svojih podatkov prek obrazca na tej strani soglašajo, da so s pravili seznanjeni in se zavezujejo, da bodo ravnali v skladu s pravili nagradne igre.

Ponudnik si pridržuje pravico za posamezno nagradno igro določiti drugačna oz. dodatna pravila in pogoje nagradne igre, pri čemer bo v tem primeru ta posebna pravila javno objavil, morebitni udeleženec pa bo na jasen in nedvoumen način, še pred začetkom sodelovanja v nagradni igri, seznanjen s temi pravili in pogoji.